Acestea sunt priorităţile statului:Echipamente de gimnastică şi aer condiţionat pentru arestaţii preventiv

 

Arestaţii preventiv din Sălaj vor avea parte de un confort sporit, urmând să beneficieze, în curând, de condiţii europene. Printre facilităţi se numără echipamente de gimnastică, aer condiţionat, precum şi întrerupătoare electrice cu potenţiometru. Poliţia Română a întocmit un proiect, aflat în prezent în faza finală şi intitulat „Servicii corecţionale, inclusiv sancţiuni non-privative de libertate”, prin care intenţionează să alinieze condiţiile din spaţiile de arest preventiv la standardele europenem astfel încât drepturile omului să nu fie încălcate. Proiectul, finanţat în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014 şi având ca partener Consiliul Europei, are un buget de 1.286.598 de euro, din care 1.093.608 de euro reprezintă finanţare externă.
După cum au explicat reprezentanţii Inspectoratului General de Poliţie Român, obiectivul acestuia este modernizarea centrelor de arest şi dotarea acestora cu „echipament de gimnastică, sisteme de aer condiţionat, sisteme de securitate şi supraveghere video, întrerupătoare electrice cu potenţiometru, sistem audio pentru camere de vizitare, instalaţii de aer condiţionat pentru 50 de autospeciale de transport”.
Poliţia Română are în administrare 3.277 de imobile, din care 51 sunt centre de reţinere şi arestare preventivă, cu o capacitate de 2.220 de locuri. La sfârşitul lunii iunie, în centrele de reţinere şi arestare preventivă din subordinea Poliţiei Române erau încarcerate 1.048 de persoane, gradul de ocupare fiind de 58 la sută.
Sălajul are o singură astfel de unitate de detenţie, ce are o capacitate de 24 de locuri, în prezent fiind încarcerate opt persoane, potrivit informaţiilor primite de la Tincuţa Dumuţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Sălaj. Pe parcursului anului precedent, au fost încarcerate nu mai puţin de 234 de persoane: 100 cu ordonanţă de reţinere, 23 cu mandat de arestare preventivă şi 111 cu mandat de executare a închisorii. Din totalul acestora, 13 au fost minori şi 12 femei.

Patru imobile ale IPJ Sălaj, cu risc seismic ridicat

Pe de altă parte, la nivelul IGPR a fost făcută o analiză în urma căreia a reieşit un necesar de investiţii în valoare de 426.769.000 de lei, pentru realizarea lucrărilor de consolidare, reparare şi modernizare a imobilelor aflate în administrarea Poliţiei Române. Astfel, în mai 2013, a fost întocmit Programul de fundamentare a strategiei de finanţare a obiectivelor de investiţii în perioada 2014 – 2017.Din cei peste 426 de milioane de lei, pentru creşterea gradului de siguranţă a spaţiilor în care funcţionează centrele de reţinere şi arest preventiv de la nivelul inspectoratelor judeţene de Poliţie şi al Poliţiei Capitalei, 271.026.000 de lei sunt necesari pentru lucrări de investiţii şi dotarea corespunzătoare a acestora, fondurile fiind eşalonate pe o perioadă de cinci ani, mai precizează sursa citată.
IPJ Sălaj are în administrare nu mau puţin de 67 imobile, din care 64 în domeniul public şi trei în folosinţa unităţilor de poliţie pe baza contractelor de închiriere sau comodat. Conform unui bilanţ întocmit pe anul trecut, deşi sumele repartizate pentru reparaţii curente, au fost insuficiente, fapt ce a condus la o degradare continuă a acestora, s-a reuşit realizarea unor lucrări, şi anume: finalizarea lucrărilor de instalaţii electrice interioare la sediul Inspectoratului, lucrări de amenajare la casa scării Corpului administrativ, lucrări de amenajare a padocurilor de câini ale unităţii, finalizarea lucrărilor de amenajare la faţada clădirii atelierului auto. De asemenea, au fost amenajate şi date în funcţiune Sala de şedinţe, sala video, sala de sport şi popota unităţii, precum şi locul de parcare a autovehiculelor corp delict.
S-au realizat lucrări de reparaţii curente în regie proprie la imobilul în care îşi desfăşoară, în prezent, activitatea lucrătorii Postului de poliţie Benesat (construcţii, instalaţii electrice), imobil primit în folosinţă cu contract de comodat. Totodată au efectuate inspecţii extinse la şase construcţii cu degradări la structura de rezistenţă, în vederea stabilirii măsurilor de intervenţie necesare (Şimleu Silvaniei, Ileanda, Năpradea, Sălăţig, Agrij, Carastelec, Surduc);
Potrivit sursei citate, în Programul multianual de punere în siguranţă a construcţiilor cu risc seismic ridicat sunt înscrise patru clădiri, fiind necesare fonduri pentru lucrări de modernizare şi consolidare în valoare estimată de 936.000 de lei.

2 Thoughts to “Acestea sunt priorităţile statului:Echipamente de gimnastică şi aer condiţionat pentru arestaţii preventiv”

  1. Anonim

    la puscarie ar trebui sa le dam de mancare numai daca muncesc pt ea,in rest paine si apa,nu aparate sa-si creasca muschii ca sa ne poata da in cap cand ies

  2. Anonim

    riscul seismic ridicat l-au simtit decidentii-politicienii acum cu noul val de la DNA,de aia vor sa imbunatatesca conditiile

Leave a Comment